matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granice
Gracjan:
Oblicz granicę funkcji przy x dążącym do 0 z wyrażenia (
√
x
2
+1
−
√
x+1
)/ 1−
√
x+1
Bez użycia pochodnych
Proszę o wytłumaczenie
27 paź 19:48
henrys:
√
x
2
+1
−
√
x+1
√
x
2
+1
+
√
x+1
*
=
1
−
√
x+1
√
x
2
+1
+
√
x+1
x
2
−x
1
+
√
x+1
=
*
=
(1−
√
x+1
)(
√
x
2
+1
+
√
x+1
)
1
+
√
x+1
x(x−1)(1+
√
x+1
)
(x−1)(1+
√
x+1
)
=
−x(
√
x
2
+1
+
√
x+1
)
−(
√
x
2
+1
+
√
x+1
)
lim
x→0
=1
27 paź 20:45