Rozwiąż równanie
xxx: Rozwiąż równanie:
2x
3−3x
2−3x+2=0
Jak do tego się zabrać, metodą grupowania odpada
27 paź 19:22
===:
2(x3+1)−3x(x+1)=0
2(x+1)(x2−x+1)−3(x+1)=0
(x+1)(.................)=0
27 paź 19:26
xxx: Dzięki
27 paź 19:28
===:
27 paź 19:35
Mmms: Jak to rozwiązujecie dalej, jakoś nie mogę pojąć.
27 paź 19:44
===:
skoro znasz jeden pierwiastek ... dalej dowolnie
27 paź 19:46
Mmms: No ok. Mamy postać (x+1)(x2−x+1)(2−3)=0
I co dalej?
27 paź 19:48
olekturbo: (x+1) * 2(x2−x+1)−3 = 0
(x+1) * 2x2−2x+2−3 = 0
(x+1) * 2x2−2x−1 = 0
Teraz delta i kolejne dwa pierwiastki.
27 paź 19:50
Mmms: a jak zrobić np.
r3−3r+2=0
27 paź 19:57