Logarytmy :)
Bartuś: Logarytmy
27 paź 19:16
Bartuś: Ktoś coś jakiś pomysł? ;c
27 paź 19:21
===:
Koleżko ... Ty chyba żarty sobie stroisz
27 paź 19:22
Bartuś: nie każdy wszystko potrafi
27 paź 19:23
Bartuś: | | −1+√5 | |
ma wyjść |
| , mi wychodzi 0 i −1 |
| | 2 | |
27 paź 19:41
olekturbo: x > 0
logx = −log(x+1)
logx = log(x+1)
−1
x(x+1) = 1
x
2+x−1 = 0
Δ =
√5
teraz uzasadnij, dlaczego x
1 jest złe.
27 paź 19:48
Bartuś: Bo z dziedziny x musi byc x>0 a x1 = −1,615 w przyblizeniu
27 paź 19:49
olekturbo:
27 paź 19:51
Bartuś: a jak zrobić takie cuda:
| | 2 | |
(log2 x−3)log2 x + |
| (log2 x+1) = 0 |
| | 3 | |
Chociaż wyjaśnić pierwsze mnożenie
27 paź 19:54
Eta:
log
2x=t i x>0
3t
2−9t+2t+2=0
3t
2−6t+2=0
..................
27 paź 19:57
Bartuś: nie wpadłbym na to , dzięki
27 paź 20:00