Wykaż dwa rózne rozwiązania - funkcja kwadratowa
tptp: Wykaż, że dla każdego k∊R równanie x2+(k+1)x−1=0 ma dwa różne rozwiązania
Na początek wypisałem
a=/= 0
Δ > 0
x1 =/= x2
Następnie obliczyłem delte, która wyszła mi ujemna, nie wiem co zrobiłem źle bądź co zrobić
dalej
27 paź 18:38
wmboczek: jakim cudem ujemna?
Δ=(k+1)2+4>0
27 paź 18:41
tptp: Δ=k2+2k+5
potem
Δk = 4−20
Δk = −16
27 paź 18:43
Kacper:
Po co wymnażać? przecież (k+1)2+4 jest zawsze dodatnie dla dowolnego k ⇒ równanie ma dwa
rozwiązania.
27 paź 18:48
tptp: rzeczywiście
27 paź 18:50