równanie logarytmiczne
justyna: Witam,
proszę o pomoc w rozwiązaniu następującego zadania :
1)rozwiąż równanie
a)log2(x+2)+log2(x+1)=log2 z 6
bardzo prosiłabym o wyjaśnienie jak to zrobić ponieważ nie rozumiem tego zadania.
27 paź 18:04
ICSP: Dla x ≥ −1 masz :
log2 (x+2) + log2 (x+1) = log2 6
log2 [ (x+2)(x+1) ] = log2 6
(x+2)(x+1) = 6
a to po wymnożeniu powinno dać równanie kwadratowe.
27 paź 18:05
===:
logab+logac=loga(bc)
27 paź 18:05
justyna: a w 3 linijce ten log2 został skrócony tak? że wyszło 6 po prawej stronie?
27 paź 18:20
ICSP: log2 x1 = log2 x2 ⇒ x1 = x2
27 paź 18:23
justyna: dobrze dziękuję bardzo za pomoc.
27 paź 18:26
justyna: a czy mogłabym prosić o pomoc w wykonaniu jeszcze tego przykładu:
ln(log0,5 z x +1)=0
27 paź 18:53
===:
log0,5(x+1)=1 albo log0,5x+1=1
bo nie wiem jak interpretować "zapisaną" treść zadania
27 paź 19:02
justyna: właśnie ja mam tak na liście i nie wiem jak to interpretować. Jest tylko napisane ln(log0,5 z X
+1)=0
27 paź 19:05
justyna: a mógłbyś mi powiedzieć jak to zrobiłeś ?
27 paź 19:06
===:
a kto pisał treść
27 paź 19:08
justyna: treść pisała Pani Profesor z uczelni
27 paź 19:12
justyna: a ja teraz nie mogę się rozczytać o co tej kobiecie chodziło
27 paź 19:13
===:
a może ona dyktowała a Ty pisałaś "ze słuchu"
27 paź 19:16
justyna: NIESTETY DAŁA NAM GOTOWE WYDRUKOWANE LISTY
27 paź 19:17
===:
jak masz zapisane ?
ln(log0,5x+1)=0 czy tak ln[log0,5(x+1)]=0
27 paź 19:19
justyna: to pierwsze

ln(log
0,5x+1)=0
27 paź 19:21
===:
dawaj z definicji logarytmu
27 paź 19:29
===:
e
0=log
0,5x+1 ⇒ log
0,5x=0 x=...
27 paź 19:31
justyna: x= nie wiem

poratuj mnie bo nie umiem tego

ze mnie blondynka typowa jest
27 paź 19:40
justyna: zrobiłam wszystkie przykłady ale tego jednego za nic w świecie nie umiem
27 paź 19:41
justyna: chyba mnie oświeciło czy to będzie x=1 bo 0,50
27 paź 19:48
===:
POLAM .... i światło (tak to drzewiej reklamowali)
27 paź 19:53
justyna: haaha czyli jednak jestem mądra

bo już myślałam nad zmianą kierunku studiów
27 paź 19:55
===:
jakoś trudno mi uwierzyć, że to zadanka ze studiów
27 paź 19:56
justyna: no niestety uczelnia na której jestem jest właśnie na takim poziomie
27 paź 20:05