matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granice
bimbam:
cześć, mam granicę do obliczenia
√
x
2
+ 1
lim x−> −
∞
3
√
x
3
+ 1
po wyciągnięciu największej potęgi przed nawias pod pierwiastkiem mam
√
x
2
lim x−> −
∞
i
3
√
x
3
jeśli x−> −
∞
to wiem, że
√
x
2
= IxI => −x
3
√
x
3
= IxI => −x
wynik z odpowiedzi to (−1). Co robię źle
27 paź 18:02
ICSP:
3
√
x
3
= x.
27 paź 18:03
bimbam:
czyli nie ma minusa, mimo że x−> −
∞
27 paź 18:14
ICSP:
a
3
√
−8
to −2 czy 2 ?
27 paź 18:15
bimbam:
−2
27 paź 18:26