grawitacja
Błażej: Masa Marsa M=6,42*1023 kg,a średni promień tej planety to R=3,4*106
1.Sporządź rysunek i napisz równanie wyrażające fakt,że w ruchu orbitalnym siła grawitacji
pełni rolę siły dośrodkowej.
2.Wyznacz wartość prędkości niezbędnej do okrążenia tej planety po orbicie kołowej leżącej
100km ponad jej powierzchnią.
3.Wyznacz okres obiegu takiego satelity
5. Księżyc Marsa , Phobos obiega tę planetę po orbicie o promieniu r=2,76*R ustal okres jego
obiegu korzystając z trzeciego prawa Keplera oraz informacji z zadania2
27 paź 17:07
Błażej: chociaż wskazówki
27 paź 17:16