27 paź 16:47
Adam: up
27 paź 17:33
daras: 1. liczysz opór zastępczy
| | U | |
2. liczysz z prawa Ohma I = |
| |
| | Rz | |
3. z praw kirchhoffa liczysz U
5 lub I
4
| | U52 | |
4. moc na R5 : P5 = i42R5 = |
| |
| | R5 | |
27 paź 17:56
Adam: Teraz pytanie o opór zastępczy czy R1 też wchodzi w skład tego oporu zastępczego ? Jeśli tak to
tylko zostanie jeden prąd bo będzie jeden opornik Rz
27 paź 18:04
Adam: ^
27 paź 18:20
daras: A co to za pytanie

wszystkie oporniki należą do tego układu więc ..
zacznij liczyć od tych na końcu: R
4 i R
5 są połączone szeregowo, dalej z R
3 równolegle itd.
27 paź 18:26
Adam: Policzyłem i wyszło mi, że Rz= 3,46 Ω I=6,07 A
27 paź 18:32
Adam: Pytam bo byłem na konsultacjach i rozwiązanie było następujące:
27 paź 18:34
Adam: Nie rozumiem dlaczego dwa pierwsze prądy zostały tak policzone... A w ostatnim został użyty
dzielnik prądu
27 paź 18:35
Adam: Ma ktoś pomysł ?
27 paź 19:17
daras: Opór zastępczy i całkowite natęzenie dobrze ci wyszło.
27 paź 20:10
daras: patrz pkt. 3 instrukcji z 17:56
I = I1 + I2
I2 = I3 + I4,5
U4+U5 =U3
U3+U2 = U1=E
27 paź 20:12
Adam: Trzeba układ równań rozwiązać

? Chodzi o to że nie mam tyle czasu bo mamy tylko 45 minut na
2 zadania
27 paź 20:16
daras: ten ukłąd rozwiazuje sie w 5 minut
27 paź 20:24
daras: Po solidnym treningu(10−20 zadań tego typu) na klasówce dałbyś radę co najmniej z 4
27 paź 20:25
olekturbo: Najważniejszą rzeczą w tego typu zadaniach to pamiętanie o tym, że w równoległych U1 = U2 =
Uc, a w szeregowych I1 = I2 = Ic
27 paź 20:27
Adam: Jeśli nie ma szybszego sposobu, to będę próbował z tym układem równań
27 paź 20:33
daras: znalazłem błąd w zaokragleniu
I = 6,0625 A ≈ 6,06 A
27 paź 20:36
daras: możesz iść na skróty:
to jest II pr. K.
27 paź 20:41
daras: czyli I
1 ≈ I
2
i jesli w ogóle zaokrąglimy natężenie pradu wypływającego ze źródła do liczb całkowitych I ≈ 6
A
to będzie łątwiej
27 paź 20:43
Adam: Oki
27 paź 20:43
daras: I
2 ≈ 3 A
| | I3 | | 10 | |
i dalej |
| = |
| = 2,5 |
| | I4 | | 4 | |
więc 3,5 I
4 = 3 A ⇒ I
4 ≈ 0,9 A
i szukana moc wynosi P
5 = I
42R
5 = 4,4 W.
27 paź 20:49
daras: nextime: fizyka.pisz.pl
27 paź 20:49