Funkcja Logarytmiczna
Nolan: Zaznacz w układzie współrzędnych zbiór par (X,Y) spełniających równanie log2(X+Y)=log√2X
27 paź 16:43
J:
⇔ log2(x+y) = 2log2x ⇔ log2(x+y) = log2x2 ⇔ x + y = x2 ⇔ y = x2 − x
... i rysuj
27 paź 16:45
Nolan: To wiem ale po narysowaniu tej paraboli co będzie tym zbiorem par?
27 paź 16:49
J:
współrzędne punktów tej paraboli
27 paź 16:50
J:
a ściślej tylko tych, dla których : x + y > 0 i x > 0
27 paź 16:52
Nolan: a to mam założyć na początku z definicji logartmu?
27 paź 16:56
J:
tak
27 paź 16:58
Nolan: Mam jeszcze pytanie odnośnie ograniczania tych punktów na płaszczyźnie. Czy jest jakiś prosty
sposób czy trzeba się tego nauczyć na pamięć? Np jak ograniczyć x+y>0 lub |x| +|y|>0
27 paź 17:38
J:
x + y > 0 ⇔ y > − x część płaszczyzny nad prostą: y = − x
IyI + IxI > 0 ... cztery przypadki, dla róznych znaków : x i y
27 paź 17:41