Logarytmy
Daniel:
Proszę o rozwiązanie najlepiej bez omijania żadnego działania (na podstawie tego przykłady mam
zamiar sie nauczyć tego typu równań)
27 paź 16:39
J:
a potrafisz przynajmniej ustalić założenia ?
27 paź 16:41
Daniel: Tak |x|>0 czyli x∊R/(0)
6x>5 −−−> x>
56
| | 5 | |
Dziedzina∊( |
| ; + nieskoncZonosci) |
| | 6 | |
27 paź 16:43
J:
no to teraz ... ⇔ logx2 = log(6x−5) ⇔ x2 = 6x − 5 ⇔ x2 − 6x + 5 = 0 ... i działaj
27 paź 16:47
J:
a ... i założenie: x2 > 0 ⇔ x ≠ 0 ( bez żadnej wartości bezwzględnej )
27 paź 16:48
Daniel: dzieki a co by było gdyby zamiast =1 było równa sie −1 po wymnożeniu wyjdzie −log(6x−5)
I po opuszczeniu wyjdzie −6x+5?
27 paź 16:52
J:
| | 1 | |
nie ... − log(6x+5) = log(6x−5)−1 = log |
| |
| | 6x−5 | |
27 paź 16:55
Daniel: Dzieki
27 paź 17:27