ekstrema/ układ równań
Eli: Cześć!
Mam zadanie dotyczące estremów warunkowych, ogólnie wszystko wiem jak trzeba zrobić ale
zacięłam się przy banalnej rzeczy i nie wiem jak to rozwiązać, a dokładnie musze rozwiązać
układ równań :
y−8xλ=0
x−9λ=0
−(4x2 +9y −36)=0
może ktoś mi pomóc ?
27 paź 14:07
Eli: chciałabym pozbyc się jakoś lambdy ale nie wiem czy moge pomnozyć pierwsze rownanie *9, a
drugie *−8x
27 paź 14:25
J:
tak nie możesz...
najprościej policz λ z drugiego i wstaw do pierwszego
27 paź 14:31
Eli: czyli tak:
−9λ= −x | :−9
4x
2 +9y −36=0
−9y +8x
2=0
9y +4x
2 −36=0
12x
2= 36
x=
√3

?
dobrze?
27 paź 14:40
J:
prawie ... x2 = 3 ⇔ x = √3 lub x = − √3
27 paź 14:42
Eli: 
?
27 paź 14:47
J:
tak
27 paź 14:53