dzieki
zzz: Motorówka przepłynęła 28km w jedną stronę i taką sama odległość z powrotem po rzece, której
prędkość nurtu wody wynosi 6km/h a prędkość motorówki 8km/h . Oblicz;
a. w jakim czasie motorówka przepłynie odległość 28km z prądem
b. w jakim czasie przepłynie tę samą odległość pod prąd rzeki
c. o ile czas przepłynięcia odległości 28km pod prąd nurtu wody jest dłuższy od czasu
przepłynięcia tej odległości z prądem rzeki
Proszę o całe rozwiązanie
27 paź 12:54
Qulka: v=s/t więc t=s/v
z prądem t=28/14 = 2h bo v=8+6
pod prąd t=28/2 = 14h bo v=8−6
o 12h
27 paź 12:59
J:
nie czekaj na gotowce, zwłaszcza w banalnych zadaniach...
jak obliczyć czas, znając predkość i pokonaną drogę ?
27 paź 12:59
J:
oj
Qulka,
Qulka .. nie ucz młodzieży takiego lenistwa
27 paź 13:01