Funkcja wymiernq
Pozytywna: Dla jakich wartosci parametru m rownanie m ( 4x −2x) = 1−m. Ma swą rozwiazania
27 paź 12:00
J:
przepsz to porządnie
27 paź 12:02
Pozytywna: Ma dwa rozwiązania *
27 paź 12:03
Metis: m(4x−2x)=1−m
m4x−m2x+m−1=0
m(22)x−m2x+m−1=0
t=2x, t>0
mt2−mt+m−1=0
27 paź 12:03
Zakrecona: I co dalej?
27 paź 12:08
===:
m≠0
Δ>0
t1+t2>0
t1*t2>0
27 paź 12:09
J:
ostatnie równanie musi mieć dwa doatanie pierwiastki, czyli:
1) Δ > 0
2) t1 + t2 > 0
3) t1*t2 > 0
27 paź 12:13
J:
i oczywiście: m ≠ 0
27 paź 12:15
Pozytywna: Może to ktoś rozwiązać?
27 paź 12:16
J:
a co sama możesz zrobić ? ... .oblicz: Δ
27 paź 12:17
pigor: ..., dla jakich wartości m równanie
m (4x−2x)= 1−m ma
dwa rozwiązania ? , więc chcesz M−u bez "delty", no to masz
np. tak:
m(4x−2x= 1−m /:
m≠ 0 (*) (dla m=0 masz 0=1 r. sprzeczne) ⇒
⇒ 2
2x−2
x=
1m−1 /+
14 ⇔ 2
2x−2*2
x*
12+
14=
1m−
34 ⇔
⇔ (2
x−
12)
2=
1m−
34, a to równanie ma 2 rozwiązania ⇔
⇔
1m−14 >0 ... , stąd i z (*) ⇔
0< m<4 ⇔
m∊(0,4) . ...
27 paź 15:09
===:
... "chiba" nie
27 paź 15:41
27 paź 15:45
pigor: ..., kurde; dzięki i przepraszam (skutki pisania online)
w ostatniej linijce napisałem ⇔
1m−14 >0 , a przecież
mam w linijce wyżej
1m−
34 , a więc powinno być :
1m− 34 > 0 /*4m
2 ⇔ 4m−3m
2 >0 ⇔ −3m(m−
43) >0 ⇔
⇔
0 < m < 43 ⇔
m∊ (0; 43). ...
27 paź 16:01
27 paź 16:04
===:
... chyba dodatkowo nie doczytałeś treści zadania (pisanej "na raty")
27 paź 16:06
ZKS:
pigor trzeba Twoje rozwiązanie poprawić.
| 1 | | 3 | | 1 | | 3 | | 1 | |
| − |
| > 0 ∧ −( |
| − |
| )1/2 > − |
| |
| m | | 4 | | m | | 4 | | 2 | |
27 paź 16:21
pigor: ..,; dzięki za wypunktowanie mojego rozwiązania; bo zbyt lekko
podszedłem "zapominając", że jeszcze potęga 2x musi być dodatnia .
27 paź 21:09