matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wzory skróconego mnożenia
arek199602:
Wykazać, że poniższe wyrażenia przyjmują wartość dodatnią dla wszystkich dopuszczalnych wartości zmiennych:
2
1
1
1
1
1
a)
*(
+
)+
*(
+
)=
(a+b)
3
a
b
a
2
+b
2
+2ab
a
2
b
2
a
2
2
a
1
2
(a−2b)
2
+8ab
b) (
+
):(
−
+
):
=
4b
3
a
2b
2
b
a
2
4+
ab
27 paź 11:57
Qulka:
2ab
a
2
+b
2
1
a) =
+
=
>0
(a+b)
2
a
2
b
2
(a+b)
2
a
2
b
2
(ab)
2
a
3
+8b
3
2ab
2
4ab+2
2ab+1
b)=
•
•
=
4ab
3
a
2
−2ab+4b
2
(a+2b)
2
ab
ab
2
(a+2b)
27 paź 13:17
arek199602:
dzięki
27 paź 14:09