matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Proste równania trygonometryczne
Magnes1507:
sin3x=sin(x + pi) Rozwiąż równanie, ma się równać 0,5kpi
27 paź 11:48
J:
kπ
⇔ 3x = x + π + 2kπ lub 3x = π − (x +π) + 2kπ ⇔ 2x = kπ lub 2x = kπ ⇔ x =
2
27 paź 12:01