studia: funkcja odwrotna- oznaczanie
jmzzzz: studia: funkcja odwrotna− oznaczanie
Witam, mam krótkie pytanie, żeby się upewnić w swoich założeniach

Jeżeli mam funkcję y=x+1 to funkcją do niej odwrotną będzie x=y−1
Rysując funkcję odwrotną na wykresie oś X i Y zostają na swoim miejscu, prawda?
Z kolei jeśli napiszę, że funkcją odwrotną do y=x+1 jest y=x−1 to muszę zamienić ze sobą osie.
Dobrze rozumuję?
Jeszcze jedno:
funkcja: f(x)=x+1
funkcja odwrotna: f(y)=y−1 albo f
−1 (y)=x−1
To też jest dobrze?
27 paź 11:13
J:
1) nie odwracamy układu OXY rysując funkcję odwrotną
2) zapis funkcji odwrotnej do f(x) to: f−1(x)
27 paź 11:19
Qulka: osie zawsze zostają
a zamiana x z y obrazuje tylko odbicie funkcji
ostatnia linijka powinno być f−1(x)=x−1
27 paź 11:19
jmzzzz: czyli jeśli będę miał w poleceniu narysować funkcję odwrotną do f(x)=x+1 to mogę napisać nad
wykresem f
−1 (x)=x−1 albo x=y−1, a osie zostają?
27 paź 11:40
J:
umiesz czytać ?
27 paź 11:42
frost: J, jesli masz być zgryźliwy to najlepiej nie mów nic, tylko się przymknij

Jmzzz, dokladnie tak jak napisałeś
31 paź 21:13