Wektory
cris: 1). Oblicz (a+b)2 wiedząc że:
a) a=1, b=5, (a,b)=1/3 pi
b) a=2pier3,b=2, (a,b)=5/6 pi
2). Oblicz |a−(a−b)/3| jeżeli a=1, b=2 oraz (a,b)=1/3 pi
3). Dane sa wektory a i b, przy czym a=1 b=2 oraz kat (a,b)=60 . Oblicz moduł wektora c=3a−b
Prosze o pomoc i odpowiedż.
27 paź 11:12
Qulka: (a+b)2=a2+b2−2•a•b•cosα
27 paź 11:20
Qulka: poprawka
(a+b)2=a2+b2+2•a•b•cosα
(a−b)2=a2+b2−2•a•b•cosα
27 paź 11:23
cris: ok dzięki a odnośnie pozostałych zadań masz jakiś pomysł ?
27 paź 11:27
Qulka: tak samo ... moduł to pierwiastek z kwadratu

czyli |c| =
√c2 czyli jak wyżej
27 paź 12:41
Qulka: cos60=1/2
|3a−b|=√9+4−2•3•2•1/2 =√7
27 paź 13:28