Rzut kostką i prawdopodobieństwa
tony67: Rzut kostką i prawdopodobieństwa
Chciałbym zapytać o następujące zadanie.
Jedna osoba rzuca kostką, a druga biegnie tyle kilometrów, ile wypadało oczek. Później sytuacja
się powtarza. Czy bardziej prawdopodobne jest przebiegnięcie przez tę osobę 6 czy też 7 km?
Aby przebiegła 7 km w pierwszym rzucie może być dowolna wartość, a w drugim:
1 dla 6, 2 dla 5, 3 dla 4, 4 dla 3, 5 dla 2, 6 dla 1.
Jak to formalnie pokazać? Które zdarzenie według Was jest bardziej prawdopodobne?
27 paź 09:03
===:
Treść zadań wpisujemy dosłownie
27 paź 09:40
tony67: To jest właśnie dokładna treść zadania:
"Jedna osoba rzuca kostką, a druga biegnie tyle kilometrów, ile wypadało oczek. Później
sytuacja
się powtarza. Czy bardziej prawdopodobne jest przebiegnięcie przez tę osobę 6 czy też 7 km?"
27 paź 10:04
===:
... skoro ilość rzutów jest niezdefiniowana to wypisuj wszystkie możliwości uzyskania
sumy 6 (w 2, 3, 4, 5 i 6 rzutach) i sumy 7 (w 2, 3, 4, 5, 6 i 7 rzutach)
Zauważ prawidłowość
27 paź 10:55
===:
...sumy 6 oczywiście w 1, 2, 3, 4, 5 i 6 rzutach
27 paź 11:19
tony67: Zatem...
Dla 6:
Jeden rzut:
6
Dwa rzuty:
1,5; 2,4; 3,3
Trzy rzuty:
1,2,3; 2,2,2; 1,1,4
Cztery rzuty:
1,1,2,2; 1,1,1,3
Pięć rzutów:
1,1,1,1,2
Sześć rzutów:
1,1,1,1,1,1
Siedem rzutów:
niemożliwe
Dla 7:
Jeden rzut:
niemożliwe
Dwa rzuty:
1,6; 3,4; 5,2;
Trzy rzuty
1,1,5; 1,2,4; 1,3,3; 2,2,3;
Cztery rzuty:
1,1,1,4; 1,1,2,3; 1,2,2,2;
Pięć rzutów:
1,1,1,1,3; 1,1,1,2,2;
Sześć rzutów:
1,1,1,1,1,2
Siedem rzutów:
1,1,1,1,1,1,1
27 paź 12:54
J:
Dwa rzuty: (1,5) (5,1) (2,4) (4,2) (3,3)
27 paź 12:56
tony67: Fakt, nie napisałem tych podwójnych.
W każdym razie...
Uwzględniać całość do 7 rzutów? W sensie w każdej sytuacji 1 zdarzenie jest niemożliwe.
Z drzewka będzie najprościej to rozpisać?
27 paź 12:59
tony67: Pozwólcie, że rozpiszę to po kolei do 7 rzutów...
Dokładnie 1 rzut:
p = 1/6 dla wyrzucenia szóstki, wyrzucenie siódemki niemożliwe.
Dokładnie 2 rzuty:
Dla szóstki: (1,5), (5,1), (2,4), (4,2), (3,3)
p = 5/36
Dla siódemki:
(1,6), (6,1), (3,4), (4,3), (5,2), (2,5)
p = 6/36
Wyrzucenie siódemki jest bardziej prawdopodobne w przypadku dwóch rzutów.
27 paź 13:15
===:
... myśl dalej
27 paź 13:23
tony67: Dla 2 rzutów ok?
Zdarzenie typu (3,3) jest liczone raz?
27 paź 13:25
J:
raz
27 paź 13:52
===:
| 1 | | 5 | | 10 | | 10 | | 5 | | 1 | |
| + |
| + |
| + |
| + |
| + |
| |
| 6 | | 62 | | 63 | | 64 | | 65 | | 66 | |
| | 6 | | 15 | | 20 | | 15 | | 6 | | 1 | |
|
| + |
| + |
| + |
| + |
| + |
| |
| | 62 | | 63 | | 64 | | 65 | | 66 | | 67 | |
27 paź 14:17
tony67: Bardzo dziękuję za odpowiedź.
Pierwsza suma: ~0,36023
Druga suma: ~0.25360
PS
W jaki sposób najlepiej oszacować ilość możliwości z licznika, aby mieć pewność, że niczego się
nie pominęło? Czy można to wyrazić za pomocą jakichś wzorów?
27 paź 16:08
===:
... może ktoś ... ja rozpisywałem
27 paź 16:16
===:
ale bardzo toto podobne do współczynników z trójkąta Pascala
27 paź 16:31
tony67: Czyli to są wariancje bez powtórzeń?
27 paź 16:47
===:
wariancje powiadasz ... do tego bez powtórzeń ... zalasowało mi się pod włosami
27 paź 17:18
tony67: Ten symbol Newtona nie mógł być przypadkowy. Potraktowałem to zadanie jak zagadkę, ale
chciałbym się dowiedzieć jak to można "formalnie" ujać

.
27 paź 18:01