.
KKK: Miejscami zerowymi funkcji f(x)=ax2+bx+c sa liczby (−6) I 3.Do wykresu funkcji nalezy punkt
A=(−2,−60).Wyznacz parametry a,b,c.
27 paź 05:05
Aga1.: Zacznij od postaci iloczynowej
f(x)=a(x+6)(x−3)
rozwiąż równanie
−60=a(−2+6)(−2−3)
wylicz a
27 paź 07:44
5-latek: Mamy miejsca zerowe wiec zastosujeny postac iloczynowa
y=a(x−(−6))(x−3)
y=a(x+6)(x−3)
Po wymnożeniu masz
y=ax2+3x−18 czyli masz b=3 i c=−18
Teraz obliczymy a do wzoru wstawiamy wspolrzedne punktu A
−60= a*(−2)2+3*(−2)−18 wylicz z tego a
27 paź 07:46
5-latek: Trzeba zrobić tak jak napisala
Aga1 Witam

Ja od Po wymnożeniu itd. napisałem zle
27 paź 07:52