Zadanie nr 1.23
5-latek: Zadanie
Zbadaj wzajemne polozenie okregow o(A,r1) i o(B,r2) w zaleznosci od parametry m jeśli
a) |AB|=3m+1 r1= m−2 r2= 2m+3
b) |AB|= 0,5m−3 r1= 0,75m +1 r2= 0,25m+1
c) |AB|=5m−4 r1= 2m+1 r2= m−3
zrobiłem a)
r1+r2= 3m+1 wiec r1+r2=|AB| wiec okręgi te będą stycznie zewnętrznie dla m>2 bo dla
m=1 i m=2 okrag o(A,r1) nie istnieje
wb) r1+r2= m+2 > |AB| ale tu posilbym o pomoc
26 paź 23:43
26 paź 23:56
5-latek: Dobry wieczor
Eta 
Ja to mam przed sobą z książki
Tak teraz patrze ze okrag o(B,r
2) będzie się zawieral w okręgu o(A,r
1)
wiec będą to okręgi rozlaczne wewnwnetrzie bo |AB|<|0,75m+1−0,25m+1|
Tylko teraz jak wyznaczyć to m
27 paź 00:03
27 paź 00:16
5-latek: Czesc

Zaraz wlasnie ide
27 paź 00:17
Mila:
Dobranoc, jutro napiszę
27 paź 00:31
5-latek: Dobrze
Milu 
Dobranoc
27 paź 00:33
Mila:
| | 1 | |
b) |AB|= |
| m−3 gdzie m≥6 |
| | 2 | |
r
1+r
2=m+2
1)
a)
m=6 okręgi współśrodkowe
b) kiedy r
1+r
2<|AB| (okręgi rozłączne zewnętrznie)
| 1 | |
| m<−5⇔m<−5 i m>6 brak rozwiązania |
| 2 | |
c) r
1+r
2=|AB|
brak rozwiązania
d) |r
1−r
2|<|AB|<r
1+r
2| ( przecinające się)⇔
| | 1 | |
0<−3 (sprzeczność) i − |
| m<5 brak |
| | 2 | |
e) |AB|=|r
1−r
2| styczne wewnętrznie
−3=0 sprzeczność brak rozwiązania
f) |AB|<|r
1−r
2| rozłączne wewnętrznie
−3<0 i m>6⇔
m>6
Rysunek:
m=8
r
1=7
r
2=3
27 paź 17:30
5-latek: Dobry wieczor
Milu 
Pozdrawiam
dziekuje Ci bardzo
27 paź 20:33
Mila:

witam.
27 paź 20:39
Mila:
(c) zrobione?
27 paź 23:45
5-latek: Milu zrobie
28 paź 00:20