Wyznacz wszystkie wartości parametru m
Rafał: Wyznacz wszystkie wartości parametru m (m należy do R), dla których równanie:
| | 1 | |
|x2+4x| = |
| m−3 ma dwa rozwiązania ujemne. |
| | 2 | |
26 paź 23:06
===:

i czego w tym nie rozumiesz?
26 paź 23:21
pigor: ..., ponieważ
f(x)= |x
2+4x|= |x(x+4)| i f(
12(−4+0))= f(−2)=|−4|= 4, to
jeśli 0< (
12)
m−3< 4 ⇔ 0< 2
3−m< 2
2 ⇔ m∊R i 3−m< 2 ⇔ m∊R i m>1 ⇔
⇔
m>1 ⇔
m∊(1;+∞) dane równanie ma 2 rozwiązania ujemne . ...
26 paź 23:26
pigor: ..., o kurde,. źle

oczywiście ⇔ 3−m=2 ⇔
m=1 . ...
26 paź 23:29
===:
... nie sądzę
26 paź 23:34
===:
... to równanie może mieć:
4 rozwiązania (3 ujemne + 1 dodatnie)
3 rozwiązania (2 ujemne + 1 dodatnie)
2 rozwiązania ( 1ujemne + 1 dodatnie)
dwa ujemne dla (1/2)m−3=4 ....zatem m= ...
26 paź 23:48
Rafał: Właśnie mi wychodzi przedział m∊(1;+
∞) i nie przy którym założeniu się walnąłem

Robiłem klasycznie na deltę>0 i wzory viete'a.
27 paź 00:02
Rafał: Ma ktoś pomysł?
27 paź 00:10
===:
to źle Ci wychodzi
27 paź 00:11