układ równań
ania: układ równań:
2x+ y − 4x = 0
x + 2y − 10y = 0
prosze o pomoc
26 paź 22:54
ania: 
26 paź 23:51
ICSP: wyznacz y z pierwszego i wstaw do drugiego
27 paź 00:01
ania: wiem wiem, ale jak wstawiam za y= 4/x − 2x w drugim to nie potrafie pozniej wyliczyc x bo sa w
roznych potegach
27 paź 00:06
5-latek: A jabys drugie równanie zapisala tak
x*y+2y
2−10=0
| | 4 | | 4−2x2 | |
i też podstawić y= |
| −2x = |
| to tylko taka moja propozycja i zalozenie ze |
| | x | | x | |
xiy≠0
27 paź 00:15
ICSP: Dobrze zrobimy inaczej: pierwsze mnozę przez 5 a drugie przez 2 :
10x
2 + 5xy = 20
4y
2 + 2xy = 20
skąd :
10x
2 + 5xy = 4y
2 + 2xy
10x
2 + 3xy −4y
2 = 0 \\ : y
2
| | x | | x | |
10( |
| )2 + 3( |
| ) − 4 = 0 |
| | y | | y | |
2x = y v 5x = −4y
Skąd i z dowolnego równania dostajesz 4 pary :
(x,y) = (1 , 2)
(x,y) = (−1 , −2)
27 paź 00:17
Ania: | | 1 | | 4 | |
skąd XY = |
| i XY = − |
| |
| | 2 | | 5 | |

?
27 paź 11:17
J:
| | x | |
podstaw: t = |
| ... i rozwiazuj równanie: 10t2 + 3t − 4 = 0 |
| | y | |
27 paź 11:22
Ania: nie wiem jak, bo są równe potęgi ... mam liczyć delte?
27 paź 11:26
J:
tak ... przecież to równanie kwadratowe
27 paź 11:26
Ania:
ale teraz nie wiem skad te wszystkie ostatne wyniki ...
27 paź 11:31
J:
to są wartości "t" , a nie "x " .. dostajesz: 2x = y lub 5x = −4y ... i teraz podsatwiaj
do dowolnego równania z godz: 00:17
27 paź 11:36