granica funkcji
grzesiuu: | | π | | cos(5x)5cos(17x)17 | |
Lim x→ |
| |
| |
| | 2 | | cos(9x)9cos(13x)13 | |
26 paź 22:42
grzesiuu:
27 paź 13:59
grzesiuu: Wiem, że prawdopodobnie trzeba za 'x' wziąć coś innego, aby był zbieżny do 0, ale jak to się
robi i co dalej to już nie.
27 paź 19:21
grzesiuu: Doszła mi druga funkcja, z którą nie mogę sobie poradzić:
Wiem, że wynik to 1, na etrapezie Krystian mówi, aby tak od razu liczyć, ale u mnie to raczej
nie przejdzie, znamy wzór na sinus i tangens, a arctanges nie ma żadnego gotowca. Jak to
zamienić?
27 paź 21:57
Godzio:
| | t | | t | |
Niech x = tg(t), gdzie t → 0 wtedy masz |
| = |
| * cos(t) → 1 * 1 = 1 |
| | tg(t) | | sin(t) | |
27 paź 21:59
Godzio:
A co do pierwszej granicy albo jest źle przepisana, albo nie ma problemu ... (po prostu
wstawiasz π/2 i masz wynik)
27 paź 22:04
grzesiuu: | | 5π | |
Jak podstawiam wychodzą mi tylko ułamki typu cos |
| 5 a nie mam pojęcia do czego to |
| | 2 | |
zmierza
28 paź 12:14