liczby zespolone
madzik: Przedstaw liczbę zespoloną w postaci algebraicznej:
(1+i√3)6
W tym przykładzie trzeba rozłożyć potęgę na 2*3, policzyć najpierw kwadrat, a później sześcian
otrzymanego wyniku, czy można zrobić to inaczej?
26 paź 22:15
Mila:
Można z wzoru de Moivre'a.
|z|=2
| | π | | π | |
z6=26*[cos(6* |
| )+i sin (6* |
| )]=26*1=64 |
| | 3 | | 3 | |
26 paź 23:24
PW: Jeżeli tak jak chciałaś (bez trygonometrii), to najpierw policzyć
(1+i√3)3 = 1 + 3i√3+3(i√3)2 + i3√33 = 1 + 3i√3 − 9 − 3i√3 = −8
i wszystko jasne.
27 paź 16:43
madzik: Dzięki wielkie za odpowiedź, już wszystko mi się rozjaśniło
27 paź 19:28