Bez wykonywania dzielenia wyznaczyć resztę z dzielenia wielomianów
Mycha: Proszę o dokończenie rozwiązania do tego przykładu .
P(x) = x 99 − 2x 98 + 4x 97 , Q(x) = x 4−16
Posługując się wiedząc na temat liczb zespolonych dochodzę do takiego momentu :
P(x) = (x+2i) ( x−2i) (x−2)(x+2) I(x) + Ax3 + Bx2 + Cx + D I(x) − oznakowanie
umowne ilorazu
Wiem ,że muszę wszystkie xo podstawić do wielomianu P i z tego wyjdzie mi układ do rozwiązania
, jednak nie mogę przez to przebrnąć . Proszę o pokazanie obliczeń .
26 paź 21:47
Mila:
P(x)=x97*(x2−2x+4)
P(2)=297*22=299
P(−2)=(−2)97*(4+4+4)=(−1)*297*3*4=(−3)*299
P(2i)=(2i)97*[(2i)2−2*2i+4]=299
P(−2i)=299
To już masz ?
26 paź 22:12
Mycha: Tak , mam te obliczenia ale nie wiem jak to dalej ugryźć.
26 paź 22:15
Mila:
Jeśli masz odpowiedź, to podaj, zaraz policzę.
26 paź 22:18
Mycha: Niestety nie mam .
Profesor stwierdził , iż "jeśli nie jesteśmy pewni to na pewno jest źle " , więc odp. nie są
Nam potrzebne...

Ale wiem , że trzeba tutaj uwzględnić część Re i Im i je porównać .
Czyli jeśli podstawimy 2i do "reszty" to wychodzi :
−8A − 4B +2Ci + D = 2
99 i analogicznie do każdego xo. Wiec z tego wychodzi :
−8A+4B+D = 2
99
2Ci = 0 Czy na odwrót ? A może w ogole zle zakładam , bo tego też pewna nie jestem.
26 paź 22:40
Mila:
P(2)=2
99=0+8A+4B+2C+D⇔8A+4B+2C+D=2
99
P(−2)=(−3)*2
99=0−8A+4B−2C+D⇔−8A+4B−2C+D=(−3)*2
99
P(2i)=2
99⇔−8i*A−4B+2i*C+D=2
99
P(−2i)=2
99⇔8i*A−4B−2i*C+D=2
99
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
(1) 8A+4B+2C+D=2
99
(2) −8A+4B−2C+D=(−3)*2
99
(3) −8i*A−4B+2i*C+D=2
99
(4) 8i*A−4B−2i*C+D=2
99⇔ (−4B+D)+i*(8A−2C)=2
99⇔8A=2C ⇔
C=4A
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
(1)+(2)⇔8B+2D=(−2)*2
99
(3)+(4)⇔−8B+2D=2*2
99 stąd 4D=0
D=0
8B=(−2)*2
99 /:2
3
B=(−1)*2
97
Przepisuje (1)
8A+4B+2C=2
99 podstawiam za B i za 8A
2C+4*(−1)*2
97 +2C=2
99
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
4C+(−1)*2
99=2
99
4C=2*2
99/:2
2
C=2
98
A=2
96
R(x)=2
96x
3−2
97x
2+2
98x+0
=====================
26 paź 23:14
Mycha: Ale cuda. W sumie nic skomplikowanego , tylko sporo liczenia.Już załapałam , dziękuję
27 paź 00:08
Mila:
27 paź 16:18