Rownania kwadratowe z warroscia bezwzgl i parametrem
Ttt: Zbadaj liczbę rozwiązań rowniania w zależności od wartości parametru k
Witam, mam problem z rozwiązaniem dwóch przykładów mianowicie
a) l x2 − 4 l = k2 + 3
B) l 1/2x2 − 2x + 1 l = 2k − k2
Mianowicie nie wiem jak się za to zabrac
26 paź 21:35
5-latek: Mianowicie od narysowania wykresow w a) y=|x2−4| i w b ) y=|0,5x−2x+1|
26 paź 21:40
5-latek: 0,5x2 ma być (chociaż powinnas /es to zauwazyc
26 paź 21:41
Ttt: Zauważyłem, z narysowaniem wykresów nie mam problemu, raczej z drugą stroną równania
26 paź 21:43
Mila:
b) można najpierw pomnożyć przez 2 , a potem tak, jak radzi 5−latek
26 paź 21:44
Ttt: Wykresy narysowane, czy w a nie powinienem przenieść +3 na drugą stronę? Tak żeby po prawej
zostało same k2
26 paź 21:51
===:

− zauważ, że k
2+3 nie przyjmuje wartości mniejszej niżeli 3
1) dla 3≤k
2+3<4 4 rozwiązania
2) dla k
2+3=4 1 rozwiązanie
3) dla k
2+3>4 2 rozwiązania
26 paź 21:59
===:
... przepraszam ... oczywiście w
2) tj dla k2+3=4 3 rozwiązania
26 paź 22:01
Ttt: No tak właśnie patrzyłem, jak ja to rozwiazalem i zastanawiałem się które z nas popełnilo błąd

Ale po sprawdzeniu odpowiedzi wychodzi
Dwa rozwiązania dla k∊(−
∞, −1) u (1, +
∞)
Trzy rozwiązania dla k ∊{−1, 1 }
Cztery rozwiązania dla k ∊(−1,1)
26 paź 22:05