NIerówność wielomianowa
Patrycjusz: Jest ktoś kto mi pomoże to szaleństwo rozwiązać? Nie mam ABSOLUTNIE pojęcia jak to wykonać.
x4 + 3x3 − 4x ≤ 0
26 paź 21:27
aa: rozłóż sobie 3x3 na 4x i − x4 i pogrupuj
26 paź 21:29
Przemysław: x(x3+3x2−4)≤0
teraz trzeba się zająć:
x3+3x2−4=0
mozna zauważyć, że dla x=1 to równanie jest spełnione
więc:
x3+3x2−4 dzieli się przez x−1
możesz wykonać to dzielenie, zostanie Ci jeszcze do rozwiązania równanie kwadratowe.
26 paź 21:29
aa: tfu xD na 4x3 i −x3
26 paź 21:29
Przemysław: @aa
Jak Ty to zauważyłeś?
Chociaż jak się wie czego się szuka...
Mimo wszystko szacuneczek
26 paź 21:30
5-latek: Nie mam ABSOLUTNIE itd.
jak można nie mieć absolutnie pojęcia ? Trzeba być skończonym głąbem żeby nie mieć w ogole
pojęcia .
Ja bym się do tego nie przyznal
26 paź 21:31
Patrycjusz: No popatrz, a ja nie wiedziałem, co za ze mnie głąb :v
Czyli w sumie kończy się przedziałem x∊<−4;0> prawda?
26 paź 21:39
5-latek: Nie liczyłem
26 paź 21:43
Mila:
x∊<0,1>∪{−2}
Licz jeszcze raz. Będą kłopoty to pisz.
26 paź 21:48
5-latek:

Twój wielomian można zapisac tak
x(x−1)(x+2)
2
wiec pierwiastki to
x=0
x=1
x=−2 (podwojny
26 paź 21:54
Patrycjusz: Dobra rozwiązałem, prosty błąd rachunkowy a tyle problemów.
8−latek jak doprowadziłeś do tego zapisu? Bo próbowałem na kilka sposobów przed napisaniem
zadania ale nie mogłem tego wyciągnąć. Ta trójka mnie męczyła
26 paź 21:59
SuperPułapka:
26 paź 22:08
5-latek: Jeszcze do 8 lat to mi brakuje

x
4+3x
3−4x =x(x
3+3x
2−4) to rozumiesz ?
x
3+3x
2−4 − szukamy pierwiastkow wsrod dzielników w yrazu wolnego Podejrzane to 1,−1 2,
−2 4 −4
W(x)= x
3+3x
2−4
sprawdzamy
W(1)= 1
3+3*1
2−4= 1+3−4=0 bingo (mamy go
wobec tego wielomian x
3+3x
2−4 dzielimy przez dwomian (x−1)
po podzieleniu (ja to robie pisemnie dostaniesz x
2+4x+4 a to przecież wzor skroconego
mnożenia (x+2)
2 sprzwdz sobie
26 paź 22:09
Patrycjusz: Faktycznie, dzięki za wszystko. Szczególnie dla SuperPułapki
26 paź 22:10
5-latek: To dlaczego tak piszsesz ?
Pewnie na zajecich robiliście podobne przykłady
26 paź 22:13
SuperPułapka:
26 paź 22:14