matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
rozwiązać nierówność
majcamaster:
Cześć, proszę o pomoc z takim oto zadaniem
Rozwiąż nierówność:
sin(2x) + 1
≤ 0
1−cos
2
x
26 paź 21:11
===:
sin(2x)+1
≤0
sin
2
x
gdzie x≠kπ Zauważ, że: − mianownik przyjmuje tylko wartości dodatnie − nierówność spełnia zatem tylko sin(2x)+1=0 sin(2x)=−1
3π
2x=
+2kπ
2
3π
x=
+π
4
26 paź 21:24