:))
eWA: Podaj wzór funkcji, której wykres otrzymano w wyniku przekształcenia paraboli o t
równaniu y=x2+4x−5 przez symetrię względem prostej y = −5.
26 paź 20:59
irena_1:
y=x2+4x−5=(x+2)2−4−5=(x+2)2−9
W=(−2; −9)
Obrazem wierzchołka jest punkt
W'=(−2; −1)
(bo od punktu W do prostej y=−5 "idziesz" 4 w górę, więc od tej prostej do W' jeszcze 4 w górę)
y=(x+2)2−1=x2+4x+4−1=x2+4x+3
26 paź 21:11
Eta:
f(x)=x
2+4x−5 W
1(−2, −9)
x
w2=−2 y
w2= 2*(−5) −y
w1= −10 +9= −1
W2(−2, −1) i parabola ramionami do dołu czyli a
2= −a
1= −1
g(x)= −(x+2)
2−1 = −x
2−4x−5
2 sposób
| f(x)+g(x) | |
| = − 5 ⇒ f(x)+g(x)=−10 ⇒ g(x)= −f(x)−10 = −x2−4x−5 |
| 2 | |
26 paź 21:49