Nierówność z logarytmem
Dawid: Mam jutro egzamin i jedno z przykładowych zadań wygląda tak:
(Jest to logarytm o podstawie 3/4 jakby komuś się źle wyświetlało)
Byłby ktoś w stanie podać mi ostateczny wynik? całe obliczenia nie są potrzebne bo sam je
zrobiłem tylko nie jestem pewien wyników.
26 paź 20:32
misiak:
logarytm dotyczy tylko liczby 1 ?
26 paź 20:34
26 paź 20:38
Dawid: | | x−2 | |
Przepraszam zapomniałem, dotyczy liczby (1− |
| ) |
| | 2x−5 | |
26 paź 20:41
===:
pewnie źle zapisał ... nie sądzę aby hasło " z logarytmem" sprowadzało się do "wyzerowania"
26 paź 20:41
26 paź 20:49
Janek191:
I dziedzina
| | 3 | | 4 | |
II − 1 = − 1 *log34 |
| = log34 |
| |
| | 4 | | 3 | |
26 paź 20:49
Dawid: Wiem to juz mam zrobione, dlatego chcę tylko spytać się o wynik.
26 paź 21:03
Janek191:
| | x −2 | | 1 | |
− |
| > |
| / *( −1) |
| | 2 x − 5 | | 3 | |
( 5 x − 11)*( 6 x − 15) < 0
x
1 = 2,2 x
2 = 2,5
x ∊ ( 2,2 ; 2,5)
26 paź 21:10
Janek191:
Nie wyznaczałem dziedziny, więc trzeba ją uwzględnić .
26 paź 21:11
Dawid: Jesteś pewien, że masz dobrze znak większości/mniejszości dobrze ustawiony? Bo to mi się trochę
nie zgadza.
26 paź 21:17
26 paź 21:20
Dawid: Przy opuszczaniu logarytmów zmienia się znak? Bo tylko to mi pozostaje do rozwiązania, mam znak
inny na końcu.
26 paź 21:25
Mila:
f(x)=log34(x) jest funkcja malejącą, więc Janek dobrze zapisał,
bo trzeba między argumentami zmienić kierunek nierówności.
26 paź 21:26
Patrycjusz: UKOCHANI MOI. Niech ta reszta roku będzie dla was płodna. Dzięki!
Znacie jakiś dobry podręcznik gdzie mógłbym przećwiczyć takie rzeczy i jest wszystko
wytłumaczone?
26 paź 21:29
26 paź 21:35