matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
a
Milenabrmk:
W jaki zostało to zamienione? Mógłby ktoś to krok po kroku wytłumaczyć
2s/1/v
1
+1/v
2
= 2/1/v
1
+1/v
2
= 2*v
1
*v
2
/v
1
+v
2
26 paź 20:08
dero2005:
2s
1
1
+
v
1
v
2
sprowadzamy wyrażenie pod kreską do wspólnego mianownika v
1
*v
2
2s
2s
=
v
2
v
1
+
v
1
*v
2
v
1
*v
2
v
2
+v
1
v
1
*v
2
mnożymy licznik przez odwrotność mianownika
v
1
*v
2
= 2s*
v
2
+v
1
u Ciebie gdzięś s zginęło
26 paź 20:19
Mila:
Jeżeli chodzi o prędkość średnią to powinno być:
2s
=
s
s
+
v
1
v
2
2s
2v
1
*v
2
=
=
średnia harmoniczna.
v
2
+v
1
s*(
)
v
1
*v
2
v
1
+v
2
27 paź 16:23