wykl
anonim: Oblicz te wartości parametru m dla których równanie 32x−2(m−1)*3x+m+5=0 ma jedno roz.
t=3x
t2−2(m−1)t+m+5=0
Δ=0
Liczę ją i brakuje mi jeszcze czegoś bo wynik mi sie nie zgadza.
Co robie źle ?
26 paź 20:03
===:
... bo potraktowałeś zadanko " z buta" ... to nie jest równanie kwadratowe ...
Zrób odpowiednie założenia
26 paź 20:54
===:
Twoje równanie podstawowe ma jedno rozwiązanie kiedy równanie t2−2(m−1)t+m+5=0 ma:
− jedno rozwiązanie dodatnie
− dwa rozwiązania
− jedno dodatnie a drugie równe 0
− różnych znaków
27 paź 11:29