Równania logarytmiczno-wykładnicze
aleks: Rozwiąż równania
1. 5log2 x − 3log2 x − 1 = 3log2 x +1 − 5log2 x − 1
Przeniosłem 5 i 3 na jedną stronę i nie wiem co dalej, podstawić coś?
2. 0,4log3 3/x * log3 3x = (6,25)log3 x2 + 2
6,25 zamieniłem na 25 do −2 i teraz porównuje wykładniki i mam log3 3/x * log3 3x = −2
(log3 x2 + 2)
26 paź 19:58
Janek191:
z.1
| | 1 | | 1 | |
5log2 x − |
| *3log2 x = 3*3log2 x − |
| *5log2 x |
| | 3 | | 5 | |
| 6 | | 1 | |
| *5log2 x = 3 |
| *3log2 x |
| 5 | | 3 | |
| 6 | | 10 | |
| *5log2 x = |
| *3log2 x |
| 5 | | 3 | |
log
2 x = 2
x = 4
====
26 paź 20:18
Eta:
1/ x>0
| | 1 | | 1 | |
5log2x+ |
| *5log2x= 3*3log2x+ |
| *3log2x |
| | 5 | | 3 | |
| | 6 | | 10 | |
5log2x* |
| = 3log2x* |
| |
| | 5 | | 3 | |
log
2x=2 ⇒
x=4
| | 2 | | 2 | |
2/ x>0 i 0,4= |
| i 6,25= ( |
| )−2 |
| | 5 | | 5 | |
i log
3(3/x)*log
3(3x)= (1−log
3x)*(1+log
3x)= 1 − log
32x i log
3x
2= 2log
3x
zatem równanie przybiera postać:
| | 2 | | 2 | |
( |
| )1−log32x= ( |
| )−4log3x−4 |
| | 5 | | 5 | |
1−log
32x=−4log
3x−4
log
32x−4log
3x−5=0
| | 1 | |
(log3x−5)(log3x+1)=0 ⇒ x= 35=32 lub x= −1= |
| |
| | 3 | |
26 paź 20:24
aleks: Dziękuję za pomoc
26 paź 20:42
Eta:
Popraw wynik 3
5=
243
26 paź 20:53