Zadanie tekstowe
Kwiatuszek: Rowerzysta jechał ze stałą prędkością i pokonał trasę o długości 74,4 km.
Gdyby jechał z prędkością o 5 km/h większą, to pokonałby tę trasę w czasie o 20 min
krótszym. Z jaką prędkością poruszał się rowerzysta i w jakim czasie pokonał drogę długości
18,6km?
26 paź 19:37
Janek191:
v*t = 74,4
( v + 5)*( t − 13) = 74,4
−−−−−−−−−−−
26 paź 19:41
Kwiatuszek: Wymnożyłam nawiasy:
vt − 13v + 5t − 53 = 74,4
vt − 13v + 5t = 74,4 − 53
Co teraz?
26 paź 19:59
Janek191:
| | 74,4 | |
Z 1) wyznacz t i wstaw do 2) [ t = |
| ] |
| | v | |
Za v*t wpisz 74,4
26 paź 20:02
Janek191:
| | 5 | |
Tam u Ciebie w II wierszu powinno być + |
| |
| | 3 | |
26 paź 20:03
Kwiatuszek: 74,4 − 13u + 5 74,4v = 74 + 53
−13v2 − 53v + 372
I z tego Delta?
26 paź 20:09
Kwiatuszek: W drugim zamiast u jest v, −13v
26 paź 20:10
Janek191:
| | 1116 | |
− v + |
| − 5 = 0 / ( −v) |
| | v | |
v
2 + 5 v − 1116 = 0
Δ = 4489
√Δ = 67
| | − 5 + 67 | | km | |
v = |
| = 31 [ |
| ] |
| | 2 | | h | |
więc
31* t
1 = 18,6
t
1 = 0,6
=======
26 paź 20:37