matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
.
Rafał:
Na ramionach trapezu ABCD obrano punkty P i R tak, że trapez ABRP jest podobny do trapezu PRCD. Oblicz skale podobieństwa trapezów oraz długość podstawy CD
26 paź 19:18
Michał:
skala 5/8 5/x=8/5 5=8/5 * x x=25/8 x=3 1/8
26 paź 19:25
Mila:
5
Trapez EFCD∼ trapezu ABCD w skali k=
⇔
8
5
b
=
⇔
8
5
8b=25
25
b=
8
25
|CD|=
8
26 paź 20:13