Kombinatoryka
Viol20: Na ile sposobów można ustawić 2 kobiety i 3 mężczyzn w kolejce tak, żeby kobiety nie stały obok
siebie.
Zrobiłam to zadanie i wyszedł mi prawidłowy wynik czyli 72 ale zrobiłam to na piechotkę, czyli
rozpisałam każdy sposób ustawienia się i ich ilość pomnożyłam przez 12. Jest na to jakiś
krótszy sposób?
26 paź 18:30
PW: Trzech mężczyzn stoi w rzędzie. Ile jest różnych miejsc, na których możemy dostawiać do nich
kobiety?
26 paź 18:33
52: K M M K M
K M M M K
K M K M M
M K M K M
M K M M K
M M K M K
Wszedzie jest tak samo:(Możliwość pojawiania sie mezczyzn i kobiet)
3*2*2*1*1=12
Mnożemy przez ilość sposób ustawiania sie
12*6=72
26 paź 18:34
PW: Idzie o "krótszy sposób", bez wypisywania. Czekam na odpowiedź.
26 paź 18:38
PW: Zamurowało. Po 19:30 promocja wygasa.
26 paź 19:18
olekturbo: | M | M | M K
3 * 4! = 3 *4 * 3 * 2 * 1 = 72
27 paź 15:24
olekturbo: Kobieta moze stac w miejscu
Jezeli usadzimy juz jedna kobiete
to zostaja 4 osoby, potem 3 , 2, 1...
27 paź 15:25
Mila:
♠M♠M♠M♠
Każda dama (pik) może wybrać dowolne miejsce z 4.
(4*3)*3!=72
27 paź 17:37