Rozwiąż nierówność
pytacz: Witam,
Bardzo proszę o pomoc
Rozwiąż nierówność:(1/8)(x2 + x) ≤16(x2 + x)
26 paź 18:17
5-latek: Zapis jest bardzo niejasny
26 paź 18:20
PW: To są potęgi o wykładnikach x2+x ?
26 paź 18:25
pytacz: Przepraszam, nie rozumiem działania zasady tego edytora. Wpisywałem zadanie tak jak do innych
programów liczących.
Może na screenie lepiej widać.
http://screenshot.sh/odT3JvechYT7E
Z góry dziękuje.
26 paź 18:26
52: | | 1 | |
Zacznij przedstawienia liczb |
| i 16 w postaci potęgi liczby 2 |
| | 8 | |
26 paź 18:27
5-latek: Zobacz masz tam Wpisz a otrzymasz i Kliknij po więcej przykladow
26 paź 18:29
pytacz: 18x2+2≤16x2+2
Chyba dobrze to przepisałem.
Zatrzymałem sie na etapie
2−4x2+x≤2−5x2+x
26 paź 18:32
pytacz: zamiast x2+2 powinno być x2+x
26 paź 18:33
5-latek: | | 1 | | 1 | | 1 | |
Przeciez |
| = 2−3 bo 2−3= |
| = |
| |
| | 8 | | 23 | | 8 | |
16=2
4
26 paź 18:36
pytacz: No tak, pomyliłem potęgi.
W takim razie stoje na :
2−3x2+x≤24x2+x
26 paź 18:38
5-latek: 2−3(x2+x)≤24(x2+x)
dalej
26 paź 18:42
pytacz: Potem wymnażam nawiasy i wywalam dwójki?
Tak zrobiłem, a potem to już z górki.
Wyszło mi:
x1=−1
x2=0
Dobrze?
26 paź 18:48
5-latek: Powoli .
Zle jak mogly wyjść konkterne liczby (przciez to jest nierownosc a nie równanie
Mamy 2−3x2−3x≤24x2+4x
Dlaczego wywalasz dwojki ?
A co z e zwrotem nierownosci po wywaleniu dwojek ?
Najpierw odpowiedz na te pytania
26 paź 18:52
5-latek: Konkretna odpowiedz
Albo wiesz albo nie wiesz . Ja tez muszs eswoje zadania wstawić
26 paź 18:58
pytacz: nie wiem dlaczego wywalam dwójki, skracają się ?

−3x
2−3x≤4x
2+4x
−3x
2−4x
2−3x−4x≤0
−7x
2−7x≤0 /*(−1)
7x
2+7x≥0
x
1≤(−1) x
2≥0
///////////[−1]−−−−−−−−−−−−[0]////////////
Nie wiem jak wstawic wykres
26 paź 19:15