roztwory procentowe
An: W jakim stosunku zmieszać roztwory 8% i 20% aby otrzymać roztwór 15%?
26 paź 18:14
An: Bardzo prosze o pomoc bo mam totalna dziure w glowie, nie wiem jak rozpisac niewiadome, nie mam
tu żadnej ilości ani roztworu ani rozpuszczalnika ani subst. rozpuszczanej
26 paź 18:27
olekturbo: Nie umiem pomoc ale wpisalem w google i w 1 linku bylo
26 paź 18:28
PW: Nie są potrzebne, odpowiedź też nie będzie w gramach ani litrach, odpowiedzią będzie stosunek
ilości jednego z roztworów do ilości drugiego, czyli ułamek.
Odpowiedz sobie na pytanie:
− Co to znaczy, że roztwór jest p−procentowy?
26 paź 18:31
An: Też wpisałam w gogle ale nie rozumiem jak tamto zadanie ma sie do tego. Proszę o drobną
wskazowkę chociaz. Całe gogle już przejrzałam, ale podawane są tylko proste przykłady.
26 paź 18:33
26 paź 18:34
Przemysław: Tam na początku jest wytłumaczone, całej strony nie musisz czytać
26 paź 18:34
An: To znaczy ja robie tak: x−il. litrow 1 roztworu, il 1 cukru:0,08x, y−il. litrow 2 roztworu, il
2cukru:0,2y, wiec ilosc cukru w nowym roztworze to bedzie 0,08x *a + 0,2y *b, gdzie a i b to
jakieś wielokrotności >0 danych ilości roztworów. Dobre myślę?
26 paź 18:35
Mila:
x− masa roztworu o stężeniu 8%.
y− masa roztworu o stężeniu 20%
0.08x− masa substancji w pierwszym roztworze
0.20y− masa substancji w drugim roztworze
0.15(x+y)− masa substancji w trzecim roztworze ( po zmieszaniu I i II)
0.08x+0.2y=0.15(x+y)
0.08x+0.2y=0.15x+0.15y
0.05y=0.07x /:y
26 paź 18:38
dero2005:
x − roztwór 8%
y − roztwór 20%
(x+y) − roztwór 15%
0,08x + 0,2y = 0,15(x+y)
26 paź 18:38
An: Aaaahaa, czyli.. ok. bo ja wyszłam z założenia, że x,y są jakimiś początkowymi roztowrami o
równych masach i dopiero brałam różne ich wielokrotności a i b. A przeciez x i y same w sobie
okreslaja nam ilosci roztworow ktore w roznych ilosciach bierzemy i mieszamy, czyli rowniez
mieszamy je w pewnym stosunku do siebie. Dziekuje za pomoc, uczę sie na sprawdzian i
potrzebowalam zrozumiec logike tego zadania
26 paź 18:42
Mila:
Szkoda,że na lekcjach nie rozwiązywaliście podobnych zadań o mieszaniu roztworów.
26 paź 18:47