prędkość
żarówka: Samochód przejechał180 km jadąc ze stałą prędkością. Gdyby jechał z prędkością o 30 km/h
większą,czas przejazdu skróciłby się o godzinę. Z jaką prędkością jechał samochód?
wynik ma wynieść v= 60 km/h
sama umiem rozpisać tyle:
180= v * t
180= (t−1) (v+30)
i dalej nie mam nic mądrego do powiedzenia

Oświeci mnie ktoś?
9 gru 23:04
zefir:
Rozwiąż ten układ i taki wynik otrzymasz:
vt +30t −v −30= 180
180 +30t −v −30 =180 = 30t −v = 30 => v = 30t −30
to: ( 30t −30)*t = 180 /:30
( t −1)*t= 6 => t
2 −t −6=0
dokończ pamiętając ,że t >0
dla wyznaczonego "t" podaj v = 30 *t −30 i to wszystko
9 gru 23:12
żarówka: dzięki zefir

Wyliczyłam i faktycznie mam prawidłowy wynik.

^^
9 gru 23:22
zefir:

.......cieszę się
9 gru 23:24