matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granice
Wera:
Oblicz granice ( wiem ze nalezy użyć liczby e) lim [
2n
2
2n
2
−3
)]
1−n
2
26 paź 18:01
M:
13 cze 06:05
iKe:
2n
2
2n
2
−3+3
3
=
=1+
2n
2
−3
2n
2
−3
2n
2
−3
3
3
1−n
2
lim n→
∞
(1+(
)
1−n
2
=[1+(
)
2n
2
−3
)]
2n
2
−3
2n
2
−3
2n
2
−3
1−n
2
n
2
((1/n
2
)−1))
1
lim n→
∞
=lim n→
∞
= −
2n
2
−3
n
2
(2−(3/n
2
))
2
2n
2
lim n→
∞
1−n
2
=(e
3
)
−1/2
=e
−3/2
2n
2
−3
13 cze 17:10