równanie kwadratowe
???: Rozwiąż równanie.
10x4+4x= −5x2
10x4+4x+5x2=0
x2(10x2+4+5x)=0
i dalej nie wiem, o ile dobrze zaczęłam
dziękuję za pomoc
26 paź 17:52
Przemysław: w nawiasie masz zwykle kwadratowe, prawda?
26 paź 17:54
olekturbo: Źle!
10x4+5x2+4x = 0
x(10x3+5x+4)
Dobrze przepisalaś?
26 paź 17:54
Przemysław: Ale czekaj, tam powinno być:
10x
4+4x+5x
2=0
x(10x
3+5x+4)=0
chyba, że już zupełnie zgłupiałem
26 paź 17:55
???: Przemysław pewnie tak, ale potem jak obliczyć deltę?
26 paź 17:57
olekturbo: Jak chcesz obliczyć deltę jeżeli wyrażenie jest 3 stopnia?
26 paź 17:58
olekturbo: Już wiem. Nie wiesz co liczyć − licz deltę.
26 paź 17:59
???: No właśnie dlatego się pytam jak, jak się nie da. Więc co zrobić? Bo równanie kwadratowe to to
nie jest
26 paź 18:00
olekturbo: Na pewno dobrze przepisałaś zadanie?
26 paź 18:00
5-latek: Z równania stopnia trzeciego w liceum chcesz liczyc delte ?
Może poszkaj pierwiastkow całkowitych lub wymiernych
26 paź 18:00
???: Dobrze przepisałam na 100 %
myślałam, żeby potem po prostu przyrównać x2 do 0 i 10x2+4+5x=0
x2=0
x=0
26 paź 18:06
5-latek: Nie możesz wyciagnac x2 przed nawias bo masz przecie w roownaniu wyjściowym 4x
26 paź 18:07
olekturbo: Nie mozesz wyciagnac x2 przed nawias...
26 paź 18:08
???: no tak, no to nie ma rozwiązania
26 paź 18:12
olekturbo: Jedno jest na pewno.
26 paź 18:13
5-latek: Ale jeśli jesteś studentka to sa .
26 paź 18:13
Przemysław: Twoje równanie ma taką postać:
x(10x3+5x+4)=0
x=0 lub 10x3+5x+4=0
żeby rozwiązać to:
10x3+5x+4=0
możesz posłużyć się np. wzorami Cardano.
26 paź 18:14
???: chodzę do liceum na poziom podstawowy, nie mamy takich wzorów
26 paź 18:15
???: może jednak jets jakiś błąd w przykłądzie
26 paź 18:16
5-latek: Ojjj może nie zartuj na poziomie podstawowym takie równania ?
26 paź 18:17
???: musi być jakiś błąd
26 paź 18:19
5-latek: A moz esprawdz sobie w wolframie
26 paź 18:19
???: a 3x5=x7+3x66 pomożecie?
26 paź 18:21
???:
sprawdziłam, rozwiązało, ale nie wiem czy dobrze
26 paź 18:25
olekturbo: 18x
5=x
7+3x
6
x
7+3x
6−18x
5 = 0
x
5(x
2+3x−18)
x = 0 v x
2+3x−18 = 0
Δ = 9 + 72 = 81
√Δ = 9
26 paź 18:25
5-latek: Ulamki pisz za pomocą dużej litry U wtedy lepiej widać
18x5=x7+3x6
−x7−3x6+18x5=0 mnożymy przez (−1)
x7+3x6−18x5 =0
x5(x2+3x−18)=0
Jeśli w mianowniku jest 6
26 paź 18:26
???: skąd się wzięło 18?
26 paź 18:34
???: a bo mianownik został usunięty
26 paź 18:41