Wartość bezezględna
Meow: Zapisz dany zbiór za pomocą przedziału lub sumy przedziałów
a) A={x: |x|≤3 i xeR}
b) B={xeR: |x|>2}
c)C={x: |x−2|<3 i xeR}
d)D={xeR: |x+4|≥2}
e)E={x: |x−6|>0}
26 paź 17:41
5-latek: A)∊ x<−3,3>
26 paź 17:46
5-latek: Może zacznij rozwiazywac te nierownosci
B) |x|>2 to x>2 lub x<−2 to x∊(−∞2)U(2∞)
26 paź 17:48
Bert: Ok
26 paź 18:00
Meow: C) (−1,5)
26 paź 18:03
olekturbo: |x−2| < 3
−3 < x−2 < 3 / +2
−1 < x < 5
brawo
26 paź 18:05
Meow: d)(−∞,−6>U<−2,∞)
26 paź 18:10
Bert : e)(−∞,−6)U(6,∞)
26 paź 18:27
5-latek: Tak .
Najciekawszy z tego był przypadek e)
jak go rozwiazales ?
26 paź 18:28
Meow: |x−6|>0
x<6 v −x>−6
xe(−∞,−6)U(6,∞)
26 paź 18:32