Wyłącz czynnik przed znak pierwiastka, oblicz potęgi i pierwiastki
sdfesdfef: 1. Wyłącz czynnik przed znak pierwiastka.
3√432
2. Oblicz (3√2)9
3. Oblicz 3−2−2−2+62 −−−−−−> tutaj mi ujemna potęga nie wyszło, ale −2 to potęga
4. Oblicz: 3√25:3√15
5. (12)3−(13)2
6. √32:√2
7. Usuń niewymierność z mianownika 6+√5 w liczniku; 2√5 w mianowniku
Proszę o pomoc. Z góry dziękuję.
26 paź 17:37
PW: 432 = 2·216 = 2·2·108 = 2·2·2·54 = 2·2·2·2·27 = 24·33
Już widać, co się da wyłączyć?
26 paź 17:42
???: PW tak, dzięki. A resztę ktoś pomoże rozwiązać?
26 paź 17:56