matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiąż równianie
Grzys:
log
1
2
(2+x) − log{
1
2
}(−4−x) = 3 Ten przykład zrobiłem tak, ale nie wiem czy któryś sposób dobry:
1
2
log
3
(x+1) − log
3
(2−x) = 0 D: x+1>0 i 2−x>0, czyli D=(−1,2)
x+1
=1 albo x+1−2+x=1
2−x
2x−1
=0 x =1
2−x
x=(−1,2)\{
1
2
} x=(−1,2)\{1}
26 paź 17:37
J:
1
a co zrobiłeś z
przed pierwszym logarytmem ?
2
26 paź 17:41
Grzys:
No własnie nie wiem co z tym zrobić.
26 paź 17:42
J:
1
log
3
(x+1) = log
3
(x+1)
1/2
2
26 paź 17:43