Sprawdzian :/
Maksymilian: Proszę o rozwiązanie zadań:
1.Rozwiąż równanie:
x3−5x2+7x=0
2.Rozwiąż nierówność:
(2x+1)(2x3+x2−8x−4)>=0
3.Dla jakiej wartości parametru m wielomian w(x)=x3+6x2−m+3 jest podzielny przez dwumian
q(x)=x−3
4.Dane są wielomiany w(x) i g(x). O wielomianie w(x) wiemy, że jest stopnia trzeciego i ma trzy
pierwiastki , z których jeden jest równy 2. Wielomian g(x) jest sumą wielomianów
g1(x)=x3−3x2−5x+c i g2(x)=2x3+3x2−16x+6. Wiedziąc, że wielomiany w(x) i g(x) są równe,
wyznacz pozostałe pierwiastki wielomianu w(x) oraz parametr c.
26 paź 17:27
5-latek: Zadanie nr 1
x*(x2−5x+7)=o to x=0 lub x2−5x+7=0 ( a to be z jaj
26 paź 17:29
26 paź 17:33
5-latek: Zadanie nr 3
W(3)=0 podstawiaj i licz
26 paź 17:34
Maksymilian: dzięęęki wielkie!
26 paź 17:45
5-latek: Jeśli W(x) jest pierwiastkiem stopnia trzeciego i ma pierwiastek rowny 2 to możemy go zapiac
tak
W(x)= (x−x1)(x−x2)(x−2)
Ale tutaj to musi się ktoś wypowiedzieć czy dobrze
26 paź 17:51