to zadanie z 6 klasy i jeszcze nie mozna obliczyć z tw. Pitagorasa
samek: Oblicz objętość graniastosłupa o kwadratowej podstawie
i wysokości 2,4dm, w którym przekątna podstawy ma długość 4 dm
26 paź 17:16
J:
| | 4 | |
4 = a√2 ⇔ a = |
| i V = a*H |
| | √2 | |
26 paź 17:18
samek: a można w inny sposób to obliczyć bo jeszcze w szkole nie mają tak obliczane?
26 paź 17:19
5-latek: Nie można .
26 paź 17:22
J:
a2 + a2 = 42 ⇔ 2a2 = 16 ⇔ a2 = 8 ⇔ a = √8 ⇔ a = 2√2
26 paź 17:23
5-latek: I tak J wykorzystujesz Pitagorasa .
mam przed sobą ksiazke do klasy 6 (co prawda stara ) ale tam raczej nie ma pierwiastkow .
Niech nie wali glupa tylko zapozana się ze wzorami
26 paź 17:25
samek: wiem co mają bo przerabiam z nim wszystkie zadania i jeszcze tak nie obliczali nic
26 paź 18:00