Graniastosłupy
Bert: 1.Dany jest ostrosłup prawidłowy czworokątny, w którym kąt między płaszczyzną ściany bocznej a
płaszczyzną podstawy ma miarę α oraz kąt między krawędzią boczną a płaszczyzna podstawy ma
miarę β. Oblicz tgα:tgβ
2.Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej graniastosłupa prawidłowego trójkątnego którego
wszystkie krawędzią mają długość a
26 paź 17:07
Bert: ?
26 paź 17:41
Bert: I co pomoże ktoś?
26 paź 18:02
przemek ania: siema co tam u ciebie slychac
26 paź 18:11
Bert : W porządku a u ciebie
26 paź 18:26
dero2005:

d = a
√2
| | h | | h | | 2h | |
tgβ = |
| = |
| = |
| |
| | d2 | | d√22 | | a√2 | |
26 paź 18:48
dero2005:
| | a2√3 | | a2 | |
Pc = |
| + 3a2 = |
| (√3 + 3) |
| | 2 | | 2 | |
26 paź 18:53