asa
Rases: Zbadaj czy istnieje granica funkcji f w punkcie xo. Jeśli tak to oblicz tę granicę. F(x)= i wa
nawiasie są 2 wyrażenia z czego tylko jednego nie potrafie obliczyc (√(2x+9) − 3)/(4−x)
26 paź 16:23
olekturbo: pomnoz stronami przez √2x+9 +3
26 paź 16:26
Rases: no to mi wychodzi mianownik równy zero bo x0=0 a ma wyjsc 1/3
26 paź 16:31
J:
jeśli: x → 0, to granica tej funkcji wynosi 0
26 paź 16:37
Rases: no właśnie nie
26 paź 16:49
J:
| | √0 + 9 − 3 | | 0 | |
limx→0 = [ |
| ] = [ |
| ] = 0 |
| | 4 − 0 | | 4 | |
26 paź 16:51
Rases: dobra wiem co jest nie tak źle przepisałem zadnaie w mianiowniku nie jest 4−x a samo x
26 paź 16:56
Rases: 
? ktoś pomoże?
26 paź 17:20
J:
| | 2x + 9 − 9 | | 2 | | 2 | |
no to limx→0 = lim |
| = lim |
| = [ |
| ] |
| | (√2x +9)*x | | √2x+9 | | 3 | |
26 paź 17:26
Rases: No ale jak ci to wyszły pomnożyłeś licznik i mianownik przez pierwiastek z (2x+9)+3?
26 paź 17:46
J:
| | 2 | | 1 | |
sorry ... zjadłem + 3 .....i granica wyjdzie: [ |
| ] = |
| |
| | 3 + 3 | | 3 | |
26 paź 17:50