wielomiany
olekturbo: W(x) = 2x4−2x3−6x2+10x+m
Dla jakich m, wielomian ma pierwiastek trzykrotny?
Mam podzielić przez (x−c)3?
26 paź 16:00
olekturbo: Czy mam zapisac
2x4−2x3−6x2+10x+m = 2(x−a)3(x−b)
26 paź 16:01
Metis: "Bawiłbym się" wzorami Viete'a − czy słusznie, to się okaże
26 paź 16:08
henrys: Skorzystaj z pochodnych
26 paź 16:08
henrys:
W(x)=0
W'(x)=0
W''(x)=0
W'''(x)≠0
26 paź 16:11
J:
Pierwiastek trzykrotny jest w punkcie, gdzie zeruje się druga pochodna i trzecia pochodna jest
różna od zera .... policz : x0 , potem z warunku: W(x0) = 0 policz : m
26 paź 16:11
Metis: Wzorami Viete'a też mozna?
Pamietam takie zadania z podręcznika.
26 paź 16:11
ZKS:
Pochodnymi wychodzi m = −4 o ile się nigdzie nie pomyliłem po drodze.
26 paź 16:12
J:
tak ..m = − 4
26 paź 16:14
ZKS:
Metis też można.
26 paź 16:22
olekturbo: Zrobilem po swojemu liczenia na dwie kartki ale tez −4

dzieki
26 paź 16:22