Kombinacje liniowe
zagubiona: Dla jakich t ∈ R istnieje niezerowy wektor α ∈ R4 , który jest kombinacją liniową wektorów
(1, 2, 3, 4), (2, −1, 4, 3) i jest też kombinacją liniową wektorów (0, 3, −2, 1), (2, 4,
−2, t)? Dla każdego takiego t podaj przykład takiego wektora.
Pomoże ktos

jestem w czarnej d*****
26 paź 15:42
Przemysław: Może jakoś tak:
a[1,2,3,4]+b[2,−1,4,3]=x[0,3,−2,1]+y[2,4,−2,t]
[a+2b,2a−b,3a+4b,4a+3b]=[2y,3x+4y,−2x−2y,x+ty]
a+2b=2y
2a−b=3x+4y
3a+4b=−2x−2y
4a+3b=x+ty
no i jeszcze, bo niezerowy, to wszystkie te współrzędne po obu stronach równania są nierówne
zero
może coś z tego wyjdzie
26 paź 15:54